Cukinia faszerowana mięsem mielonym ze szpinakiem

4.5 (187 ocen)

Taka cukinia to doskonały pomysł na obiad, ale nie tylko.

Składniki:

  • 1 średnie cukinie,
    15 dag świeżego szpinaku,
    ok 40 dag mięsa mielonego,
    ½ cebuli,
    3-4 ząbki czosnku,
    1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    kulka mozzarelli,
    sól, pieprz, ostra i słodka papryka, curry,
    olej do podsmażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana mięsem mielonym ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy, przecinamy na dwie długie połowy i wydrążamy środek, aby powstały nam korytka.
    Na oleju podsmażamy cebulę i dodajemy mięso, następnie dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku, dusimy około 15-20 min.
    Na drugiej patelni podsmażamy szpinak z czosnkiem, następnie dodajemy do mięsa i wszystko mieszamy.
    Przygotowanym farszem nadziewamy cukinie i układamy na blaszce. Na górę układamy plasterki mozzarelli.
    Zapiekamy około 30- 40 min w temp 180 stopni, aż ser nam się zarumieni.

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz do wielkości naszej cukinii. Do farszu możemy również dodać trochę  startego sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować