Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

5 (144 ocen)

Połączenie warzyw, mojej ulubionej kaszy jaglanej oraz kurczaka to propozycja na pożywny, letni obiadek. Kto jeszcze nie próbował faszerowanej cukinii, gorąco polecam. Po upieczeniu jest soczysta i pyszna, a co do farszu, każdy może wykonać dowolny.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 2 młode cukinie,
    • 1 szklanka kaszy jaglanej,
    • 1,5 marchwi,
    • 1 cebula,
    • 1 podwójny filet z kurczaka,
    • Pęczek natki pietruszki,
    • Przyprawa do kurczaka,
    • Sól,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Papryka ostra w proszku,
    • Olej rzepakowy do smażenia,
    • Około 100 gram sera żółtego,
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie kaszy 1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  • przysmażanie marchwi 2. Cebulę kroimy w kostkę i umieszczamy na patelni. Dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach marchew. Całość przysmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  • przygotowanie cukinii 3. Między czasie cukinie przekrawamy wzdłuż na dwie części. Z otrzymanych połówek wyjmujemy łyżką środki. Miąższ kroimy na mniejsze części i dodajemy do przysmażanych warzyw. Warzywa przyprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia.
  • krojenie i przyprawianie filetu 4. Filet kroimy w kostkę. Oprószamy go przyprawą do kurczaka oraz pieprzem. Tak przygotowanego przysmażamy na oleju.
  • łączenie składników nadzienia 5. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy.
    W misce umieszczamy kaszę, przysmażone warzywa, mięso, połowę startego sera oraz pokrojoną natkę. Całość mieszamy i doprawiamy ostatecznie do smaku.
  • przed pieczeniem 6. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone cukinie.
    Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Umieszczamy w nim wypełnione cukinie.
    Całość zapiekamy około 35- 40 minut w 180°C, do momentu jak cukinia będzie miękka. Przed końcem pieczenia ich wierzch posypujemy pozostałą częścią sera żółtego.
    Danie przed podaniem oprószamy natką pietruszki. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kasza jaglana Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować