Cukinia faszerowana pod pierzynką z ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i przykryta puree z ziemniaków, posypana serem i zapieczona.

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • 2 szt. Cukinie, 300 g mięsa mielonego,2 ząbki czosnku, pół cebuli, ketchup, 0,5 kg ziemniaków, masło, śmietana 18%, 1 jajko, 15 dag sera żółtego, przyprawy.

Cukinia faszerowana pod pierzynką z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 Cukinie nie duże kroję na pół i wydrążam pestki a później ją solimy żeby puściła wodę. Odstawiamy. Obieramy pół kilo ziemniaków i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i podsmażam pół cebuli i 2 ząbki czosnku. Do tego dorzucam 300 g mięsa mielonego i przyprawiam solą, pieprzem, oregano i papryką czerwoną mieszam i czekam aż się przesmaży. Na koniec dodaję 3 łyżki ketchupu łagodnego. Mieszam i ściągam z gazu. Odcedzam ziemniaki i dodaję do nich 2 łyżki masła i 2 łyżki śmietany 18% ugniatam na puree odstawiam do ostygnięcia.Na cukinię wykładam mięso mielone nie za grubo i posypuję lekko prażonym słonecznikiem dla chrupkości. Do ziemniaków wbijam jajko i mieszam energicznie. Ziemniaki wykładam na mięso mielone i posypuje delikatnie tartym serem żółtym i oregano. Wkładam do pieca na 50 minut 180 stopni z termoobiegiem. Gotowe podaję z ketchupem. SMACZNEGO

Porady

2 nie duże cukinie żeby miały cieńkie skórki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy