Okrągłe cukinie faszerowane wołowiną z dodatkiem suszonych pomidorków oraz mozzarellą jest wyśmienitą potrawą.Danie prezentuje się kolorowo a co najważniejsze smakuje wybornie.POLECAM
1 godz. 10 min
Składniki:
4 okrągłe cukinie
500 g mielonej wołowiny
12 sztuk suszonych pomidorów w oliwie z ziołami
świeże posiekane zioła koperek,pietruszka,rozmaryn,tymianek
4 ząbki czosnku
100 g sera mozzarella pokrojonego w kosteczkę
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Cukinia faszerowana ragu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z cukinii odciąć kapelusze(nie wyrzucać), następnie wydrążyć środek. Wykrojony ze środka miąższ posiekać na drobno
Suszone pomidory blendujemy na gładką masę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć mięso aż się zarumieni Zdjąć z patelni i odstawić do wystygnięcia.
Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną na drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek ,smażyć do momentu zeszklenia się,następnie dodać posiekany miąższ cukinii i dusić do miękkości . Dodać podsmażone mięso,posiekane zioła,suszone pomidory, dusić pod przykryciem przez ok.5 minut tak aby składniki połączyły się.
Farsz doprawić solą i pieprzem do smaku,Farszem nadziać cukinie(farsz,ser mozzarella,farsz).
Cukinie wstawić do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą i piec przez ok.40 minut w temperaturze 180-200 stopni,pod koniec pieczenia ok.15 minut przed wyjęciem na wierzch położyć po kawałku sera mozzarella a wiech przekryć kapeluszem.
Podawać po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!
Komentarze