Sezon warzywny się pomału rozpoczyna, w ogródkach pojawiać się zaczynają świeże, młodziutkie warzywa, które tak chętnie się teraz przemyca w menu obiadowe, tym bardziej że te młode smakują najlepiej.Pomysł lekki, szybki do przygotowania.
40 min
Składniki:
5 pieczarek
garść fasolki szparagowej
pół czerwonej cebuli
pół białej cebuli
pół szklanki kukurydzy
kilka różyczek brokuła
3 cukinie
olej do przesmażenia
Cukinia faszerowana warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię wydrążamy. Ja swoją wydrążona cukinię przeciełam na połowę wzdłuż, ale możemy także zostawić ją w całości, nafaszerować sam środek i tak zapiekać.
Na patelni przesmażamy posiekane cebule oraz pokrojone pieczarki. W osolonej wodzie obgotowujemy ok 10 minut rózyczki brokuła i fasolkę szparagową,następnie wykładamy na patelnię. Dodajemy też kukurydzę,oraz posiekany wydrążony środek cukinii. Wszystko oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką, mieszamy. Podduszamy ok 5 minut. Gotowym farszem warzywnym napełniamy połowki lub nie przecinane wydrążone cukinie. Możemy gotowe posypać startym żółtym serem. Zapiekamy ok 10 minut- lub więcej jeśli lubimy bardziej miękką cukinię.
Komentarze