Pyszne warzywo jakim jest cukinia i meksykańska mieszanka doprawiona szczyptą ostrego chili i żółtego sera idealne danie fit na ciepłą kolację,rozkosz da oczu i podniebienia...
25 min
Składniki:
Mieszanka meksykańska u mnie Hortex - 1 opak.
3 młode cukinie
100 g kaszy kuskus
1 cebula czerwona
50 g ostrego żółtego sera
3 łyżki oleju ryżowego
szczypta chili do smaku
czubrica zielona do smaku
pieprz kolorowy do smaku
sól himalajska do smaku
Cukinia i meksykańska spółka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie młode umyć pod bieżącą wodą,przekroić wzdłuż na połówki,łyżeczką wydrążyć miąższ,oprószyć środki solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej ryżowy wrzucić pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę i mieszankę meksykańską przykryć pokrywką i dusić 10 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać połowę drobniutko posiekanego miąższu z cukinii,doprawić chili pieprzem i solą do smaku. Zestawić z ognia.
2.Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą (około 1 cm ponad powierzchnię kaszy)doprawić czubricą do smaku,i gdy napęcznieje wymieszać z warzywami. Tak przygotowaną mieszanką nadziewać cukinię posypać drobniutko startym serem żółtym wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i zapiekać około 20 minut tak aby cukinia była miękka ale jednocześnie jędrna.
Komentarze