Cukinia po szanghajsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Cukinia na sposób szanghajski jest typowym jednym daniem - w rondlu mamy dużo warzyw,dobry sos i małe kulki z mielonego mięsa.Do tego wystarczy podać świeże bułeczki.Jeśli na działce mamy cukinię i pomidory całe danie kosztować będzie naprawdę niewiele.

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg małych cukinii
    3 pomidory
    40 dag mielonej wołowiny
    1 jajko
    3 cebule
    25 dag pieczarek
    keczup,
    sos sojowy
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki oliwy
    skórka otarta z cytryny
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżki winnego octu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Cukinia po szanghajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię(nie obieramy ze skóry)przekrawamy wzdłuż na pół,wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w półplasterki.Posypujemy solą i układamy na sicie,by ociekł z nich nadmiar soku.W tym czasie pieczarki kroimy w paseczki i obsmażamy na oliwie.Wyławiamy z patelni i przekładamy do rondla.Na patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę.Szybko obsmażamy i gdy tylko zmięknie,wyjmujemy i wrzucamy do pieczarek.Do wołowiny dodajemy jajko,sól,pieprz,zmiażdżone ziele angielskie,skórkę otartą z cytryny,drobno posiekane 3 ząbki czosnku.Wyrabiamy gładką masę,formujemy kulki wielkości orzecha laskowego,oprószamy mąką i smażymy na oliwie ze wszystkich stron.Rumiane wkładamy do rondla z cebulą i pieczarkami.W garnuszku mieszamy z filiżanką gorącej wody 1 kostkę bulionu wołowego.Dodajemy łyżkę sosu sojowego,pół łyżeczki cukru,2 łyżki keczupu,zmielony imbir,pieprz i pół łyżki octu winnego.Odstawiamy na bok.Cukinie osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy na reszcie oliwy-z obydwu stron,na dość dużym ogniu,by się lekko przyrumieniła.
    Do rondla wrzucamy cukinię,kulki mięsa,wlewamy bulion z przyprawami i dodajemy pokrojone na cząstki pomidory-ja wcześniej pomidory pozbawiam skóry.Zaprawiamy łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.Dusimy przez 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować