Plastry cukinii smażone w cieście naleśnikowym o czosnkowym posmaku. Cukinia pod wpływem smażenia delikatnie miękknie a panierka jest bardzo chrupiąca. Prosty i smaczny przepis.
Cukinia w czosnkowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyj, odkrój końcówki i pokrój ją w plastry o szerkości 0,5 cm. Plastry posól i zostaw na 30 minut, by cukinia się "spociła". Przed smażeniem wytrzyj każdy plaster ręcznikiem papierowym, by nie było już na nich wody.
2.Jajka ubj z mlekiem, dodaj mąkę i olej, wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do ciasta dolewaj wody gazowanej, stopniowo, bo ciasto nie może być rzadkie. Dodaj przyprawy i czosnek. Wymieszaj porządnie.
3.Na patelnię wlej olej, rozgrzej. Plastry cukini maczaj w cieście i smaż do zrumienienia. Przekładaj na ręcznik papierowy, by odciekł nadmiar tłuszczu.
Komentarze