Cukinia w zalewie cynamonowo-miodowej

4.48 (146 ocen)

  • 4 godz.

Nie jest to tradycyjny sposób marynowania, ale tu również wykorzystuje się zalewę, z tym że na słodko. Nie sposób zgadnąć z czego zrobiony jest ten przysmak bowiem cukinia smakuje tu niczym nieznany owoc rajski. Idealna jako deser albo jako dodatek do pieczonego drobiu!

  • 4 godz.

Składniki:

  • - około 3 kg młodej cukinii obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę
    - 2 cukry waniliowe
    - 4 goździki
    - 1 kg cukru
    - 4 łyżeczki soku z cytryny
    -pół szklanki octu
    -10 łyżek miodu płynnego
    - łyżeczka cynamonu
    - 4 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Cukinia w zalewie cynamonowo-miodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj 2 litry wody wraz z sokiem z cytryny, octem, miodem, cynamonem, goździkami i zielem angielskim. Ostudzić. Zalać zalewą cukinię i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny, po czym doprowadzić do wrzenia,wsypać cukry i gotować przez około 7-10 min. Przełożyć wszystko do słoiczków tak by kawałki cukinii były zupełnie przykryte zalewą, słoiki zakręcić i pasteryzować przez 15 min. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować