Cukinia z gorgonzolą i miodowym sosem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wspaniała potrawa dla wielbicieli serów

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia: 1 sztuka
    - ser gorgonzola: 100 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz cayenne: 1 szczypta
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
    - miód: 1 łyżka

Cukinia z gorgonzolą i miodowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia z gorgonzolą i miodowym sosem 1. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i chwilkę dusimy cukinię dodając odrobinę soli.
  • Cukinia z gorgonzolą i miodowym sosem 2. Ser gorgonzola kroimy w mniejszą kostkę.
  • Cukinia z gorgonzolą i miodowym sosem 3. Na talerz wykładamy gorącą cukinię (aby ser się rozpuścił).
  • Cukinia z gorgonzolą i miodowym sosem 4. Z octu balsamicznego i miodu przygotowujemy sos, który doprawiamy solą i cayenne do smaku. Cukinię oprószamy pokrojonym serem i polewamy przygotowanym sosem. Całość podajemy ze świeżym pieczywem na talerzu lub można nałożyć po prostu porcyjkę na chleb z masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy