Cukinia z jajeczkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Banalnie proste ale smaczne

  • 30 min

Składniki:

  • cukinia 8 plastrów
    jajka 8 sztuk
    bułka tarta do panierowania
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej do smażenia

Cukinia z jajeczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cukinię pokroić na plastry o grubości ok 1, 5 cm. Wydrążyć nasiona ze środka i oprószyć pieprzem. Dwa jajka roztrzepać z łyżką wody. Można dodać trochę soli. Przygotować bułkę tartą. Na patelni rozgrzać olej. Cukinie panierować w bułce tartej, jajku i znów bułce. Smażyć na wolnym ogniu do pół miękkości cukinii zostawiając jedną stronę mniej dopieczoną. Gdy przewrócimy cukinię na tę właśnie stronę do środka cukinii wbijamy jajko. I smażymy do jego ścięcia. Jeśli ktoś lubi jajko bardziej ścięte może polać je z wierzchu gorącym tłuszczem. Po zdjęciu z patelni osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem można lekko oprószyć solą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy