Cukinia zapiekana po meksykańsku.

0 (0 ocen)

niebo w gębie;-))))

Składniki:

  • 2 cukinie
    mięso mielone około 400g
    szczypiorek
    3 pomidory
    papryka czerwona
    puszka kukurydzy
    puszka groszku
    mały przecier pomidorowy
    ser żółty
    sól,pieprz,wegeta,
    2 łyżki masła do smażenia

Cukinia zapiekana po meksykańsku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy przekrajamy wzdłóż na pół łyżką wydrążamy środki ( robimy łódki) posypujemy solą odstawiamy.
    Do wysokiej patelni dajemy2 łyżki masła podsmażamy szczypiorek dodajemy mięso mielone smażymy aż sie zarumieni.
    Pomidory spażymy gorącą wodą obieramy ze skórki kroimy w kostkę dodajemy do mięsa. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę posypujemy przyprawami smażymy jeszcze przez chwilę.
    Przecier pomidorowy rozrabiamy z małą ilością wody (ja rozrabiam przecier z sosem pomidorowym z torebki) zalewamy mięso mieszamy dodajemy odcedzony groszek i kukurydzę mieszamy i gotujemy przez chwilę.
    Tak przygotowany farsz nakładamy do wcześniej przygotowanej cukini na górę posypujemy starty ser, zapiekamy w piekarniku nagrzanym 180 stopni przez 20 -30 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy