Cukinia zapiekana po meksykańsku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy przekrajamy wzdłóż na pół łyżką wydrążamy środki ( robimy łódki) posypujemy solą odstawiamy.
Do wysokiej patelni dajemy2 łyżki masła podsmażamy szczypiorek dodajemy mięso mielone smażymy aż sie zarumieni.
Pomidory spażymy gorącą wodą obieramy ze skórki kroimy w kostkę dodajemy do mięsa. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę posypujemy przyprawami smażymy jeszcze przez chwilę.
Przecier pomidorowy rozrabiamy z małą ilością wody (ja rozrabiam przecier z sosem pomidorowym z torebki) zalewamy mięso mieszamy dodajemy odcedzony groszek i kukurydzę mieszamy i gotujemy przez chwilę.
Tak przygotowany farsz nakładamy do wcześniej przygotowanej cukini na górę posypujemy starty ser, zapiekamy w piekarniku nagrzanym 180 stopni przez 20 -30 minut
Komentarze