Bardzo syta kolacja lub smaczny obiad. Danie to jest idealnym połączeniem warzyw z mięsem!
Składniki:
2 średnie cukinie
500 g mięsa mielonego z indyka
1/2 czerwonej papryki
5 pieczarek
1 cebula
100 g żółtego sera
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Oregano
150 g koncentratu pomidorowego
Cukinie faszerowane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie kroimy na płasko wzdłuż. Wydrążamy środek. Ja użyłam gałki do lodów. Wydrążoną cukinię kroimy w kosteczkę. Środek cukinii delikatnie solimy. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso, cukinię i pokrojone w pół plastry pieczarki. Całość dusimy do zmniejszenia objętości. Wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy jeszcze kilka minut do momentu odparowania płynu. Farszem napełniamy cukinie. Wierzch obsypujemy startym na tarce o średnich oczkach serem. Gotowe układamy na blaszce na folii aluminiowej. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 25-30 minut.
Komentarze