Cukinie faszerowane bulgurem z warzywami

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Sezon na cukinie trwa – warto podać ją w wersji faszerowanej. Pomidory, papryka, por, szpinak, zioła i kasza bulgur zapieczone w cukinii pod mozzarellą lub parmezanem to świetny pomysł na danie nie tylko dla wegetarian.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 młode cukinie (średnie)
    1/2 pora
    1/4 papryczki chilli
    1/2 czerwonej papryki
    2 pomidory
    garść szpinaku
    1/2 szklanki bulguru
    1/2 szklanki wrzątku
    3 gałązki tymianku
    1/4 pęczka bazylii
    mozzarella (mini)
    parmezan
    sól
    pieprz
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinie faszerowane bulgurem z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzej do temperatury 150 stopni.
  • 2. Na oleju podsmaż pokrojony w plasterki por i drobno posiekaną papryczkę chilli. Dopraw do smaku.
  • 3. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Duś przez kilka minut.
  • 4. Pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj połowę na patelnię. Wrzuć zioła, przemieszaj.
  • 5. Na patelnię wlej wrzącą wodę i wsyp bulgur i szpinak. Dokładnie przemieszaj, przykryj patelnię pokrywką i zdejmij z ognia. Odstaw na 10-15 minut, aż bulgur będzie miękki.
  • 6. Pozostałe pomidory przełóż do naczynia do zapiekania. Dopraw solą, pieprzem i bazylią.
  • 7. Na wierzch połóż przekrojone, wydrążone i ponakłuwane cukinie. Włóż do nagrzanego piekarnika. Mają się podpiekać, aż bulgur nie spęcznieje.
  • 8. Gdy farsz będzie gotowy, wyjmij cukinie z pieca. Nałóż na nie farsz, posyp mozzarellą lub parmezanem.
  • 9. Zapiekaj 15-20 minut, aż ser się stopi a cukinia zmięknie.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować