Sezon na cukinie trwa – warto podać ją w wersji faszerowanej. Pomidory, papryka, por, szpinak, zioła i kasza bulgur zapieczone w cukinii pod mozzarellą lub parmezanem to świetny pomysł na danie nie tylko dla wegetarian.
Cukinie faszerowane bulgurem z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzej do temperatury 150 stopni.
2.Na oleju podsmaż pokrojony w plasterki por i drobno posiekaną papryczkę chilli. Dopraw do smaku.
3.Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Duś przez kilka minut.
4.Pomidory pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj połowę na patelnię. Wrzuć zioła, przemieszaj.
5.Na patelnię wlej wrzącą wodę i wsyp bulgur i szpinak. Dokładnie przemieszaj, przykryj patelnię pokrywką i zdejmij z ognia. Odstaw na 10-15 minut, aż bulgur będzie miękki.
6.Pozostałe pomidory przełóż do naczynia do zapiekania. Dopraw solą, pieprzem i bazylią.
7.Na wierzch połóż przekrojone, wydrążone i ponakłuwane cukinie. Włóż do nagrzanego piekarnika. Mają się podpiekać, aż bulgur nie spęcznieje.
8.Gdy farsz będzie gotowy, wyjmij cukinie z pieca. Nałóż na nie farsz, posyp mozzarellą lub parmezanem.
9.Zapiekaj 15-20 minut, aż ser się stopi a cukinia zmięknie.
Komentarze