Cukinie w czosnkowej panierce

0 (0 ocen)

Banalne wykonanie, a efekt pyszny – chrupiąca, rumiana skórka, a w środku mięciutkie warzywo. Smakują świetnie zarówno jako przystawka, jak i danie obiadowe, np. z brązowym ryżem.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia (lub 2 małe)
    3/4 szkl mąki
    2 jajka
    1/4 szkl wody
    łyżeczka Vegety
    1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
    sól
    bułka tarta
    olej do smażenia

Cukinie w czosnkowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukinia pokrojona na plastry 1. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w plastry grubości ok. 0,5cm.
  • Składniki na panierkę 2. Rozbijamy na talerz lub do miski jajka, wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, dodajemy Vegetę i granulowany czosnek i mieszamy (ciasto ma być gęste - jeśli nie jest, dodajemy więcej mąki).
  • Panierowanie cukinii 3. Każdy plaster cukinii solimy z obu stron i zanurzamy w panierce, a następnie w bułce tartej.
  • Smażenie cukinii 4. Smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu przez kilka minut, odwracając. Usmażone przekładamy na ręcznik kuchenny, by odcisnąć nadmiar tłuszczu. Podajemy np. z pomidorami posypanymi szczypiorkiem.

Porady

W zależności od gustu, do panierki możemy dodać nieco więcej lub mniej granulowanego czosnku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy