CUKINIE Z FARSZEM MIĘSNYM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

ŁATWY W PRZYGOTOWANIU,PEŁNOWARTOŚCIOWY POSIŁEK,KTÓRY PREZENTUJE SIĘ NIEZWYKLE EFEKTOWNIE.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 CUKINIE

    1 ŁYŻECZKA OLEJU

    SÓL


    FARSZ:

    25 dag mielonej cielęciny

    3/4 szklanki ryżu jaśminowego

    1 ząbek czosnku

    2 łyżki startego parmezanu

    1 łyżeczka oleju

    sól,czarny pieprz

    rozmaryn,chili

Cukinie z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
    Okrągłą cukinie umyć,przekroić na połówki.(Cukinie podłużną pokroić w kawałki ok. 6 cm)
    Łyżeczką wydrążyć miąższ,tak aby zostało trochę na spodzie.
    Oprószyć solą.
  • 2. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju,wrzucić posiekany czosnek,zeszklić.
    Dodać miąższ cukinii,chwilę smażyć,aż płyn odparuje.Zdjąć z ognia.
    Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać.
  • 3. Cukinie nadziać farszem,ułozyć w naczyniu żaroodpornym,skropić pozostałym olejem.
    Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do tem 190 stopni C.

Porady

Z wyżej wymienionych składników nastąpiła ich kombinacja. Otóż, zamiast mielonej cielęciny dodałam mielone z szynki i zamiast parmezanu dodałam ser gouda. Danie smakowało wyśmienicie.

Komentarze

Podobne przepisy