Cukinie zapiekane z komosą i pieczarkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Cukinie faszerowane komosą ryżową, pieczarkami i piersią kurczaka to obłędnie pyszny i zdrowy posiłek. Idealny na lekki obiad czy kolacje na ciepło.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki* komosy ryżowej (quinoa)
    3 średnie cukinie
    1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
    200 g pieczarek
    1 średnia cebula
    4 łyżki startego parmezanu
    1 łyżka sosu sojowego
    olej (do smażenia)
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki

    *szklanka 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinie zapiekane z komosą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie przeciąć na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne. Komosę ugotować w 300 ml osolonej wody. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką oraz (opcjonalnie) solą. Przesmażoną pierś z cebulą przełożyć do komosy. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki. Dodać do reszty składników. Cukinie nadziewać farszem i posypać parmezanem. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 minut. Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować