Cukiniowa carbonara

5 (1 ocen)

Szybkie, sycące i smaczne danie!. W sezonie cukiniowym koniecznie do wypróbowania!

Składniki:


  • 150 g boczku wędzonego parzonego
    200 g cukinii
    300 g makaronu
    150 ml śmietany 30%
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    Pieprz biały
    Sól
    Twardy ser do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukiniowa carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Boczek drobno pokroić w kostkę. Przesmażyć na suchej patelni aż się wytopi i lekko zrumieni. Dodać posiekany czosnek i krótko przesmażyć. Makaron ugotować na półtwardo wg przepisu na opakowaniu. Cukinię wyszorować, odciąć końce i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić do boczku. Smażyć co chwilę mieszając 2 minuty. Dodać sporo pieprzu i troszkę soli do smaku. Odcedzony makaron dorzucić do cukinii z boczkiem. Wymieszać. W kubku zmieszać śmietankę z jajkiem. Zawartość kubka wlać do makaronu, zamieszać, trzymać na ogniu tylko chwilę aż sos zgęstnieje. Danie nałożyć na talerze, przed podaniem posypać twardy serem tartym na tarce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Makaron Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować