Cukiniowe brownie z lodami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo delikatne, wilgotne ciasto. Zdaniem mojej rodziny lepsze od oryginału.

  • 15 min

Składniki:

  • 240 g mąki
    60 g ciemnego, niesłodzonego kakao
    łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    180 g jasnego cukru brązowego
    1/2 szklanki oliwy
    łyżeczka ekstraktu waniliowego
    łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki mocnego naparu z kawy (to tylko dla
    podkreślenia smaku czekoladowego, kawy nie będzie czuć w cieście)
    3 duże jajka
    350 g (2 szklanki) nieobranej cukinii)
    opakowanie lodów waniliowych

Cukiniowe brownie z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukiniowe brownie z lodami 1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera i wyłożyć na blachę ( u mnie 24x34 cm) piec około 50 min w temperaturze 180 stopni. Lekko wystudzone ciasto pokroić na kwadraty i na każdym ułożyć porcję lodów. Dla dekoracji oprószyć czekoladą w proszku

Porady

Może być jeszcze mniej kaloryczne jeśli cukier zastąpimy słodzikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy