Bardzo delikatne, wilgotne ciasto. Zdaniem mojej rodziny lepsze od oryginału.
15 min
Składniki:
240 g mąki
60 g ciemnego, niesłodzonego kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
180 g jasnego cukru brązowego
1/2 szklanki oliwy
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki mocnego naparu z kawy (to tylko dla
podkreślenia smaku czekoladowego, kawy nie będzie czuć w cieście)
3 duże jajka
350 g (2 szklanki) nieobranej cukinii)
opakowanie lodów waniliowych
Cukiniowe brownie z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera i wyłożyć na blachę ( u mnie 24x34 cm) piec około 50 min w temperaturze 180 stopni. Lekko wystudzone ciasto pokroić na kwadraty i na każdym ułożyć porcję lodów. Dla dekoracji oprószyć czekoladą w proszku
Porady
Może być jeszcze mniej kaloryczne jeśli cukier zastąpimy słodzikiem.
Komentarze