Cukiniowe kociołki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie trafia w gusta wszystkich. Jest lekkostrawne, zdrowe i przepyszne. Uwielbiam eksperymenty kulinarne. Tak przygotowane cukinie podałam na uroczysty, rodzinny obiad, połączony z prezentacją nowego mieszkania. Wszyscy byli zachwyceni, nawet mój 1,5roczny siostrzeniec i 7letnia siostrzenica.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *8 cukinii okrągłych
    *ok50dkg drobiowego mięsa mielonego (z kurczaczka)
    *ok. 750g sera pleśniowego Lazur (farsz i sos do ziemniaków)
    *opakowanie serka mascarpone (ok.250g)
    *ok50g masła
    *z 300ml oleju
    *tymianek, rozmaryn, pieprz i odrobina kolendry (wszystko do sosu)
    *natka pietruszki

Cukiniowe kociołki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy,odcinamy górę (żeby powstały "czapeczki", środki wydrążamy łyżką stołową (zostawiając ponad pół centymetra miąższu przy skórze).
  • image-1jp6hs6 2. ~Farsz~
    Mięsiwo wrzucamy do miski, dorzucamy 2/3 sera pleśniowego i 1/3 opakowania serka mascarpone, wszystko mieszamy.
  • image-14bksfh 3. Faszerujemy cukinie, przykrywamy "czapeczkami" i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Na spód którego wlewamy olej. Na wierzch każdej kładziemy plasterek masełka. Pieczemy w temp. Ok. 160o przez ok. godzinkę, dopóki cukinia nie będzie miękka (sprawdzamy widelcem). Potem zdjąć przykrycie i dopiekać ok.15 min.

Porady

Danie jest lekkie, ale sycące. Porcje nie muszą być duże, jedna cukinia na osobę w zupełności wystarczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy