Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem mielonym i warzywami

4.5 (140 ocen)

  • 50 min

Sezon na cukinię trwa, wykorzystajmy ten czas. Pyszne i zdrowe danie, smakuje obłędnie, a do tego nie jest wysokokaloryczne ::)_)

  • 50 min

Składniki:

  • – 2 cukinie

    – 30 dag mięsa mielonego u mnie łopatka

    – 1 cebula

    – 3 ząbki czosnku

    – 1 czerwona papryka

    – 1 średni pomidor

    – ser mozzarella opakowanie 125 g

    – 1 łyżeczka bazylii, oregano i mielonej słodkiej papryki

    – 2 łyżki ketchupu

    – sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyć, odciąć końce i przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Miąższ odłożyć na bok. Oprószyć powstałe łódeczki solą.
  • 2. Cebulę pokrojoną w małą kosteczkę zeszklić na oleju, następnie dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut, aż zmieni kolor. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić mięso solą, pieprzem i ziołami.
  • 3. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i także pokroić w kostkę. Miąższ z cukinii posiekać. Razem z pomidorem dodać do farszu. Dodać ketchup. Dusić 10 minut.
  • 4. Posolone łódeczki z cukinii, wytrzeć ręcznikiem papierowym z nadmiaru zgromadzonej wody. Następnie napełnić farszem. Tak przygotowane położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • 5. Piec w 200 stopniach ok 25 min ( cukinia ma być miękka). Po czym ser pokroić w plasterki i ułożyć na naszej cukinii. Zapiekać jeszcze ok 5 min, aż ser się rozpuści

Porady

Mozzarelle śmiało można zastąpić innym serem np. żółtym. Dla osób które jeszcze bardziej liczą kalorię, można użyć zmielone mięso drobiowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować