Cukiniowe placki z korniszonem i płatkami kukurydzianymi

0 (0 ocen)

Danie naprawdę zdumiewa smakiem - placki przypominają sałatkę rybną! Mają delikatną konsystencję i słodko - kwaśny smak. Do tego świeża bazylia i kompozycja aromatycznych przypraw. Pyszne i proste - polecam!

Składniki:

  • 2 większe cukinie (łącznie 900g)
    8 średnich korniszonów (łącznie 300g)
    1 średnia biała cebula
    1 duży ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanej bazylii (np. 1 łyżka zielonej i 1 łyżka fioletowej)
    3 jajka
    2 szklanki płatków kukurydzianych (łącznie 120g)
    2/3 szklani mąki pszennej
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/4 łyżeczki kurkumy
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Korniszony Placki Przystawki

Cukiniowe placki z korniszonem i płatkami kukurydzianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cukiniowe placki z korniszonem i płatkami kukurydzianymi 1. Cukinie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej,. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, następnie dołożyć do cukinii. Dodać także pokrojone w małą kostkę ogórki konserwowe.
  • Cukiniowe placki z korniszonem i płatkami kukurydzianymi 2. Płatki kukurydziane przełożyć do grubego worka do żywności i lekko pokruszyć, wsypać do rozdrobnionych warzyw. Dodać bazylię, wsypać paprykę w proszku, kurkumę i pierz cayenne. Całość wymieszać. Następnie wbić jajka i wsypać mąkę. Wszystko ponownie wymieszać, doprawiając masę do smaku.
  • Cukiniowe placki z korniszonem i płatkami kukurydzianymi 3. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć porcje przygotowanego ciasta.
  • Cukiniowe placki z korniszonem i płatkami kukurydzianymi 4. Smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 30 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować