Keczup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obieramy i ścieramy na drobnej tartce jak na placki ziemniaczane lub rozdrabniamy w malakserze. Oczyszczoną paprykę i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę lub również rozdrabniamy. Solimy i zostawiamy w chłodnym miejscu najlepiej na noc.
2.Schłodzone warzywa gotujemy dodając cukier i ocet, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy 20-30 minut na papkę.
3.Dodajemy koncentrat, przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek.
Gotujemy 30 - 40minut, co jakiś czas mieszając. aby keczup zrobił sie gęściejszy. Wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Porady
Jeśli wolimy łagodniejszą wersję zamiast ostrej można dodać słodką paprykę.
Komentarze