Cukiniowy ketchup, mój hit wśród tegorocznych przetworów!

4.51 (200 ocen)

  • 2 godz.

Świetna alternatywa dla kupionego w sklepie ketchupu pełnego sztucznych konserwantów i barwników.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
    0,5 kg cebuli
    0,5 kg cukru
    1 szkl. octu
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki chili/pieprzu cayenne
    3 sloiczki przecieru pomidorowego pudliszki
    garść soli
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Cukiniowy ketchup, mój hit wśród tegorocznych przetworów! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ukinię obrać ze skóry i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do cukinii, posolić garścią soli, odstawić na 6 godzin.
    Po upływie tego czasu cukinię odsączyć z nadmiaru wody (ja ją lekko odcisnęłam) i gotować przez 30min. często mieszając aby się nie przypaliła. Po tym czasie całość zmiksować blenderem, dodać przyprawy, cukier i przeciery. Zagotować, dodać szklankę octu i jeszcze chwilę gotować.
    Gorący ketchup nakładać do słoiczków, zakręcić, odstawić do góry dnem.
    Pasteryzować ok.8-10 min. od czasu zagotowania wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ketchup

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować