Potrawa powstała jak zwykle po zmodyfikowaniu przepisu, który zalegał w szafce. Żeby nie wyrzucać resztek dodałam wszystkiego po troche i tak powstała smaczna przekąska albo lekkie danie na kolację.
30 min
Składniki:
100 g ciasta francuskiego
1 mała cukinia
200 g świeżego łososia
50 g mozzarelli (kulka)
sól
pieprz
oregano
sok z cytryny
oliwa z oliwek
Duet cukiniowo-łososiowy na francuskim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia pokroić w małe kawałki. Doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Mozzarellę pokroić w plasterki.
2.Ciasto francuskie pociąć na prostokąty. Wyłożyć w posmarowanej żaroodpornej formie. Ponakłuwać gęsto widelcem i posmarować lekko oliwą z oliwek.
3.Na ciasto położyć plasterki cukini, oprószyć lekko solą i pieprzem. Na cukinie położyć kawałki łososia i mozzarelli. Oprószyć oregano.
Wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika (bez termoobiegu) i piec około 20 minut.
Komentarze