Dawno nie piekłam tych małych słodkości. W ten weekend dostałam natchnienia i upiekłam ananasowe z kremem śmietankowym z mascarpone. Wyszły pyszne, wilgotne i pachnące ananasem. Można takie również upiec na zbliżające się święta.
Składniki:
Ciasto:
260 g miękkiego masła
4 jajka
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki orkiszowej ekologicznej T 650
1 szkl cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka ananasa
2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki likieru o smaku pina colada
Krem:
300 ml zimnej kremówki
125 g mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
3 łyżki likieru o smaku pina colada
Cupcakes ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Ananas odsączyć na sitku odłożyć 3 plastry do dekoracji a resztę zmiksować.
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrami do białości. Ucierając dodawać po jednym jajku. Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę i ucierać. Na końcu dodać zmiksowany ananas, likier i wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce.
Krem:
Zimną śmietanę i mascarpone połączyć i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i likier. Udekorować cupcakes kremem i kawałkami ananasa.
Z porcji wychodzi około 20 szt.
Komentarze