Cupcakes ananasowe

0 (0 ocen)

Dawno nie piekłam tych małych słodkości. W ten weekend dostałam natchnienia i upiekłam ananasowe z kremem śmietankowym z mascarpone. Wyszły pyszne, wilgotne i pachnące ananasem. Można takie również upiec na zbliżające się święta.

Składniki:

  • Ciasto:
    260 g miękkiego masła
    4 jajka
    2 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki orkiszowej ekologicznej T 650
    1 szkl cukru
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 puszka ananasa
    2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
    3 łyżki likieru o smaku pina colada
    Krem:
    300 ml zimnej kremówki
    125 g mascarpone
    1,5 łyżki cukru pudru
    3 łyżki likieru o smaku pina colada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Cupcakes ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
    Ananas odsączyć na sitku odłożyć 3 plastry do dekoracji a resztę zmiksować.
    Ciasto:
    Masło utrzeć z cukrami do białości. Ucierając dodawać po jednym jajku. Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę i ucierać. Na końcu dodać zmiksowany ananas, likier i wymieszać tylko do połączenia składników.
    Ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce.
    Krem:
    Zimną śmietanę i mascarpone połączyć i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i likier. Udekorować cupcakes kremem i kawałkami ananasa.
    Z porcji wychodzi około 20 szt.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować