Curry z kurczakiem i dynią w mleczku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski i wymieszać z curry, kurkumą, solą i pieprzem.
Dodać olej kokosowy (w stanie bardziej płynnym) i sok z całej limonki, wymieszać i odstawić na min. 30 minut do marynowania.
W między czasie pokroić w półplasterki szalotkę, w plasterki papryczkę i czosnek, w cienkie słupki imbir.
Dynię obrać ze skórki i pokroić na 2-3 cm kostki.
Rozgrzać olej w woku, po czym wrzucić szalotki, papryczkę, imbir, czosnek, curry i smażyć do zeszklenia się szalotek.
Dodać mięso z zawartością marynaty, chwilę smażyć, a potem wlać szklankę bulionu i wrzucić dynię.
Gotować razem przez około 10-15 minut aż dynia zmięknie, a mięso się ugotuje.
W między czasie zacząć gotować ryż.
Dolać do woka mleczko kokosowe i pastę curry, zagotować i wymieszać.
Podawać z kolendrą (można ją zastąpić natką pietruszki, jak nie dostaniecie) i ryżem.
Komentarze