Curry z kurczakiem i dynią w mleczku kokosowym

4.5 (145 ocen)

  • 40 min

trwa sezon na dynię to i ona króluje w tym daniu

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
    łyżeczka curry, łyżeczka kurkumy, sól, pieprz
    łyżka oleju kokosowego
    sok z limonki

    3 - 4 szalotki
    ostra papryczka
    1 cm kawałek imbiru
    2 ząbki czosnku
    duża szczypta curry
    olej
    szklanka bulionu (ewentualnie wody)
    500 g dyni
    łyżeczka czerwonej pasty curry
    pół puszki mleka kokosowego
    ryż
    kolendra / natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry z kurczakiem i dynią w mleczku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski i wymieszać z curry, kurkumą, solą i pieprzem.
    Dodać olej kokosowy (w stanie bardziej płynnym) i sok z całej limonki, wymieszać i odstawić na min. 30 minut do marynowania.
    W między czasie pokroić w półplasterki szalotkę, w plasterki papryczkę i czosnek, w cienkie słupki imbir.
    Dynię obrać ze skórki i pokroić na 2-3 cm kostki.
    Rozgrzać olej w woku, po czym wrzucić szalotki, papryczkę, imbir, czosnek, curry i smażyć do zeszklenia się szalotek.
    Dodać mięso z zawartością marynaty, chwilę smażyć, a potem wlać szklankę bulionu i wrzucić dynię.
    Gotować razem przez około 10-15 minut aż dynia zmięknie, a mięso się ugotuje.
    W między czasie zacząć gotować ryż.
    Dolać do woka mleczko kokosowe i pastę curry, zagotować i wymieszać.
    Podawać z kolendrą (można ją zastąpić natką pietruszki, jak nie dostaniecie) i ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować