Curry z łososia i cukinii

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rozgrzewające orientalne nuty, bogactwo smaków!

  • 40 min

Składniki:


  • 500g świeżego łososia, filet bez skóry
    600g cukinii (2 małe)
    4 małe szalotki (ok 100g)
    3-4 ząbki czosnku
    400g pomidorów z puszki krojonych
    400ml gęstego mleczka kokosowego
    2 łyżki czerwonej pasty curry
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    1/3 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
    1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    1/3 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki świeżo startej kory cynamonu
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łodygi trawy cytrynowej
    5 listków limonki kaffir
    50g świeżo startego imbiru (ok 3-4cm kawałek)
    2 małe ostre papryczki
    1 łyżka brązowego cukru
    sok z 1 limonki
    sos sojowy do smaku
    sos rybny do smaku
    ok 8 łyżek oleju roślinnego (nie oliwy)
    ryż do podania (na 4 osoby około 300g - waga przed ugotowaniem)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Curry z łososia i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotki siekamy dość drobno, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 4 łyżki oleju. W moździerzu tłuczemy kolendrę i kmin, dodajemy kurkumę, paprykę, świeżo startą gałkę muszkatołową i cynamon, wszystkie przyprawy wrzucamy na gorący olej, dodajemy pokrojoną na kawałki i lekko rozgniecioną trawę cytrynową oraz listki kaffiru, smażymy przez 3-4 minuty, uważając, aby nie spalić przypraw. Dodajemy posiekaną szalotkę oraz czosnek, smażymy aż będą miękkie. Pod koniec dodajemy starty imbir, przerzucamy całość do większego garnka, dodając pomidory z puszki oraz mleczko kokosowe, zostawiamy na średnim ogniu. Na patelnię, na której smażyły się przyprawy z cebulą i czosnkiem, wlewamy 4 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Podlewamy sosem sojowym i rybnym, smażymy aż cukinia będzie miękka, odparują z niej soki i zacznie się lekko rumienić. Wtedy dorzucamy ją do garnka i trzymamy całość na małym ogniu. Łososia kroimy w kostkę o brzegu około 2-2,5cm. Wrzucamy do garnka z pozostałymi składnikami i bardzo delikatnie mieszamy. Dodajemy łyżkę cukru oraz sok z limonki, doprawiamy sosem sojowym i rybnym. Od momentu dodania łososia curry należy gotować dosłownie kilka minut, ryba nie potrzebuje dużo czasu. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, najlepiej jaśminowym, lekko tylko posolonym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować