Cuszima

4.5 (164 ocen)

Przepis z książki Siostry Anastazji

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    4 jajka
    8 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Biszkopt czekoladowy:
    4 jajka
    8 łyżek cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Masa budyniowa:
    1/2 litra mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
    1 kostka masła
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Masa truskawkowa:
    1/2 kg truskawek - mogą być mrożone
    3 galaretki truskawkowe
    Masa śmietankowa:
    1/2 litra śmietany kremówki
    1 galaretka czerwona
    2-3 łyżki cukru
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów

    Polewa:
    1 kostka masła
    2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1/4 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Cuszima - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukru oraz po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu dodaję ocet, przemieszam ze sobą wszystkie składniki. Ciasto przelewam na blachę o wym. 26x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piekę przez 45 min w temp. 160'C. Biały biszkopt wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia. Tak samo szykuję biszkopt czekoladowy: białka ubijam na pianę dodając cukier i po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam razem i przesiewam do masy. Na końcu daję ocet i piekę 45 min w temp. 160'C. Gotowe odstawiam, aby wystygło.
    Z mleka odlewam pół szklanki, resztę mleka gotuję, a w pozostawionym mleku rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące mleko. Na wierzch kładę folię spożywczą, by nie wytworzył się kożuch i odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Masę budyniową wykładam na ostudzony biszkopt czekoladowy.. Truskawki(rozmrożone) miksuję, podgrzewam dodając suche galaretki i mieszam do zagotowania. Połowę musu wykładam na masę budyniową, na musie układam okrąg
    łe biszkopty namoczone w ciepłym mleku i przykrywam resztą musu truskawkowego. Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier i tężejącą galaretkę, uprzednio rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Masę śmietankową wykładam na zastygnięty mus truskawkowy. Na wierzchu kładę biszkopt biały. Składniki polewy rozpuszczam w garnuszku i polewam tym wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować