Cynamonki z ciasta francuskiego

4.99 (179 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasteczka cynamonowe smakują zarówno ciepłe jak i zimne, pyszne. Polecam:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1/4 szkanki cukru
    1 całe jajko
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.99 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cynamonki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • posypujemy cukrem i cynamonem 1. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze. Jajko rozkłócić w szklance. Pędzelkiem posmarować całe ciasto francuskie. Następnie powierzchnię ciasta francuskiego obsypać cukrem i cynamonem- starać się robić to w miarę równo (można wykorzystać sitko).
  • zwijamy ciasto z dwóch stron 2. Powoli zwijać boki ciasta do środka - najpierw z jednej strony, potem z drugiej. Zawinąć ciasto francuskie z powrotem w papier i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
  • 3. Po wyjęciu z lodówki ciasto pokroić ostrym nożem na ciastka o grubości 0,5-1 cm. Podczas krojenia kształt nieco się zmieni i nie będzie idealny, więc należy na płasko jeszcze rozpłaszczyć palcami każde ciastko aż do osiągnięcia pożądanej formy. Na koniec jeszcze wszystkie ciastka posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i obsypać ziarenkami cukru.
  • cynamonki 4. Pieczemy około od 15 do 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować