Cynamonki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwinąć na papierze. Jajko rozkłócić w szklance. Pędzelkiem posmarować całe ciasto francuskie. Następnie powierzchnię ciasta francuskiego obsypać cukrem i cynamonem- starać się robić to w miarę równo (można wykorzystać sitko).
2.Powoli zwijać boki ciasta do środka - najpierw z jednej strony, potem z drugiej. Zawinąć ciasto francuskie z powrotem w papier i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
3.Po wyjęciu z lodówki ciasto pokroić ostrym nożem na ciastka o grubości 0,5-1 cm. Podczas krojenia kształt nieco się zmieni i nie będzie idealny, więc należy na płasko jeszcze rozpłaszczyć palcami każde ciastko aż do osiągnięcia pożądanej formy. Na koniec jeszcze wszystkie ciastka posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i obsypać ziarenkami cukru.
4.Pieczemy około od 15 do 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Komentarze