Cynamonowy chleb razowy na zakwasie

0 (0 ocen)

Nastawienie swojego własnego zakwasu i jego fermentacja to zaledwie kilka dni. Już po tygodniu można z niego korzystać i upiec swój pierwszy chleb na zakwasie. Dzisiaj bardzo zdrowa wersja razowa, do tego aromatyzowana cynamonem

Składniki:

  • 8 łyżek zakwasu żytniego
    •200g maki żytniej chlebowej typ 700
    •200 g maki pszenner razowej typ 2000
    •2 łyżeczki soli morskiej
    •łyżeczka cynamonu
    •garść orzechów włoskich
    •garść ziaren słonecnzika
    •łyżka siemienia lnianego
    •łyżka płatków owsianych

Cynamonowy chleb razowy na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski odmierzamy 200g mąki żytniej chlebowej, dodajemy sól, zakwas, orzechy, słonecznik, len, cynamon oraz tyle wody by po wymieszaniu wszystkiego ciasto miało konsystencję budyniu. Miske przykrywamy i zostawiamy na blacie w kuchni na noc.
    Następnego dnia do zaczynu wsypujemy 200g mąki pszennej razowej i dolewamy tyle wody by ciasto tym razem było gęstsze. Mieszamy dokładnie i wykładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki - posypujemy cynamonem, lnem i płatkami. Zostawiamy do wyrośnięcia (ok 2-3 godzin).
    Pieczemy godzinę w 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy