Cynamonowy Cobbler z prażonymi jabłkami

4.49 (171 ocen)

  • Dla 6 osób

Cobler jest wyśmienity na zimno , jak również na gorąco , podany z gałką lodów waniliowych , znika w ekspresowym tempie !

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg jabłek - papierówek
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    tłuszcz do wysmarowania foremek

    Na ciasto :
    250g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    80g cukru
    50 ml oleju rzepakowego
    150 ml gęstego jogurtu
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cynamonowy cobbler z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cobbler 1. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC . Foremki smarujemy tłuszczem .

    Jabłka myjemy , obieramy ze skórki i kroimy w kostkę . Wrzucamy do garnuszka , zasypujemy cukrem i cynamonem i wstawiamy na gaz . Cały czas mieszając podsmażamy papierówki na średnim ogniu . Gdy owoce będą uprażone ( ok . 10 minut ) , mieszamy je z mąką ziemniaczaną (rozpuszczoną w łyżce zimnej wody) i przekładamy do natłuszczonych kokilek .

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , solą , cukrem i cynamonem . Następnie dodajemy olej i jogurt . Szybko mieszamy tylko do połączenia się składników i łyżką nakładamy ciasto na uprażone jabłka . Starajmy się by ciasto nie zakryło w całości owoców .

    Pieczemy 25 minut , aż wierzch ciasta będzie rumiany a jabłka będą bulgotać . Przed pieczeniem dobrze jest spód piekarnika wyłożyć folią aluminiową , lub kokilki ustawić na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia , gdyż owoce mogą wypływać z foremek .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować