Cynamonowy cobbler z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 200ºC . Foremki smarujemy tłuszczem .
Jabłka myjemy , obieramy ze skórki i kroimy w kostkę . Wrzucamy do garnuszka , zasypujemy cukrem i cynamonem i wstawiamy na gaz . Cały czas mieszając podsmażamy papierówki na średnim ogniu . Gdy owoce będą uprażone ( ok . 10 minut ) , mieszamy je z mąką ziemniaczaną (rozpuszczoną w łyżce zimnej wody) i przekładamy do natłuszczonych kokilek .
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , solą , cukrem i cynamonem . Następnie dodajemy olej i jogurt . Szybko mieszamy tylko do połączenia się składników i łyżką nakładamy ciasto na uprażone jabłka . Starajmy się by ciasto nie zakryło w całości owoców .
Pieczemy 25 minut , aż wierzch ciasta będzie rumiany a jabłka będą bulgotać . Przed pieczeniem dobrze jest spód piekarnika wyłożyć folią aluminiową , lub kokilki ustawić na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia , gdyż owoce mogą wypływać z foremek .
Komentarze