cynamonowy sernik z brzoskwiniami

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jeśli znudziły Wam się serniki klasyczne, wystarczy dodać jeden mały składnik aby zupełnie zmienić smak ciasta. W taki właśnie sposób nasz ulubiony sernik zmieniłam szczyptą cynamonu, który całkiem dobrze komponuje się z brzoskwiniami z puszki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • *blaszka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    125 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę serową:
    1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)
    5 żółtek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    7 białek
    125 g masła
    2 łyżeczki cynamonu
    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Cynamonowy sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść, podzielić ciasto na dwie nierówne części i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno blaszki wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i podpiekać około 10 minut. Masło utrzeć z cukrem a następnie z żółtkami. Dodać ser, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Zmiksować. Białka ubić na sztywno. Delikatnie za pomocą dużej łyżki wmieszać do masy serowej. Wyłożyć ją na podpieczony spód, na masę serową położyć pokrojone brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć pozostały kawałek ciasta. Piec w 170*C przez około 45 minut. Studzić w uchylonymi piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Cynamon Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować