Cynamonowe markizy.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Oprócz kruchych ciastek i pierników, inne ciasteczka na Boże Narodzenie.

  • 60 min

Składniki:



  • 15 dkg margaryny

    1,5 szklanki ,mąki pszennej

    0,5 szklanki cukru pudru

    1 jajko

    3 łyżki mielonych orzechów laskowych

    0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

    1 łyżka soku z cytryny

    1 łyżka skórki otartej z cytryny

    20 dkg czekolady, smak według uznania

    3 łyżki śmietanki kremówki

    szczypta cynamonu, cukierki do dekoracji

Cynamonowe markizy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnice, dodać cukier puder, sok i skórkę z cytryny, cynamon oraz mielone orzechy.Dodać kawałki zimnej margaryny. Siekać wszystko nożem, aż powstaną grudki. Następnie wbić jajko. Szybko zagnieść ciasto.Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Foremką w różnych kształtach wycinać ciastka.Ułożyć na blaszce wysypanej mąką. Wstawić do piekarnika. Piec 15 min w 180 st. C. Ostrożnie zdjąć z blachy zostawić do wystygnięcia. Krem: Czekoladę połamać, przełożyć do garnka, dolać śmietankę, wstawić do większego garnka z wodą, postawić na ogniu.Masę mieszać do rozpuszczenia. Odłożyć trochę masy do dekoracji, a resztą posmarować połowę ciastek. Przykryć pozostałymi ciastkami i lekko docisnąć. Na wierzchu każdej markizy zrobić kropkę z odłożonej czekolady. Przykleić tam cukierki. Odłożyć w chłodne miejsce, aby masa zastygła.Przed podaniem ciastka oprószyć cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy