Cynamonowe ciasteczka z amarantusem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Amarantus użyłam pierwszy raz,doskonale sprawdził się ciasteczkach.Wyszły idealnie kruche,po prostu rozpływające się w ustach.Ich smak podkreśla nutka cynamonu.Dodam,że ciasteczka nie są zbyt słodkie.Możemy je zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka amarantusa ekspandowanego
    15 dag masła lub margaryny
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 jajko
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki rodzynek

    dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy

Cynamonowe ciasteczka z amarantusem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie z ciasta odrywamy kawałki i toczymy kulki na posypanej mąką stolnicy.Każdą kulkę spłaszczamy formując ciasteczko.
  • 2. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Ciasteczka pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia.

Porady

Z przepisu wyszło mi 20 sztuk ciasteczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy