Cynamonowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie : Do rondelka wlej mleko. Dodaj pokrojone masło(50g) i bardzo delikatnie podgrzej tak aby masło się roztopiło. Do miski wrzuć mąkę, cukier, sól i drożdże. Wlej mleko z masłem i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 60 minut. W rondelku roztop masło (50g) dodaj cynamon i wymieszaj. Ciasto podziel na 8 części. Każdą rozwałkuj na owal i natnij w środku paseczki. posmaruj masą cynamonową. Zwiń ciasto w rulonik a następnie w "ślimaczka". Posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Jeśli chcesz aby drożdżówki było słodsze dodaj do masy 1 łyżkę cukru.
Komentarze