Takim gofrom nie dorównują nawet te z nadmorskiej budki. Gofry są chrupiące, z wyraźnie wyczuwalnym aromatem cynamonu. Do tego bita śmietana, świeże brzoskwinie, rodzynki i samodzielnie przygotowany sos malinowy. Pycha!
Cynamonowe gofry z bitą śmietaną, brzoskwiniami i domowym sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy sos. Umyte maliny wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i podlewamy wodą. Zagotowujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy się rozpadną mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody i energicznie mieszając sos wlewamy do garnka. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
2.Brzoskwinie kroimy w kostkę.
3.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
4.Przygotowujemy ciasto: mąkę, cukier puder, cynamon, sól i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i miksujemy. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze łyżkę mąki.
5.Ciasto wylewamy na rozgrzane płyty gofrownicy (przed pierwszym pieczeniem płyty smarujemy olejem). Pieczemy aż się zrumieni (4-5 minut). Polewamy bitą śmietaną, układamy na wierzchu brzoskwinie i rodzynki i polewamy sosem malinowym. Smacznego!
Komentarze