Cynamonowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na początku przygotować zaczyn: drożdże rozkruszyć do większego kubeczka,
dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i podlać ciepłym mlekiem (!),
dokładnie rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce celem podrośnięcia na 15 minut.
Zaczyn ma być konsystencji gęstej śmietany.
Resztę mleka podgrzać i rozpuścić w nim masło (130g).
Do miski wsypać część mąki (na początek 2 szklanki, resztę przy wyrabianiu),
cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem oraz
wyrośnięte drożdże - wszystko przemieszać łyżką.
Stopniowo dosypywać resztę mąki i gdy ciasto będzie już
miękkie, nie klejące przekładamy je na stolicy, wyrabiamy
i podsypujemy resztą mąki. Wyrobione ciasto pozostawiamy misce.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na około godzinę.
2.FARSZ CYNAMONOWY: Miękkie masło miksujemy z cukrem
i cynamonem aż do uzyskania jednolitej masy.
3.Podrośnięte ciasto odpowietrzamy i przekładamy na obsypany mąką blat.
Rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm. Smarujemy farszem i zwijamy w roladę.
4.Kroimy na kawałki szerokości 4 cm i wykładamy każdą część
na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia
(pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi).
Każdą drożdżówkę delikatnie spłaszczamy i odstawiamy w ciepłe miejsce,
na około 30minut do podrośnięcia.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy napuszone ślimaczki
do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut.
7. Studzimy na kratce i w tym czasie przygotowujemy lukier:
Do cukru pudru wlać odrobinę wody i dokładnie rozmieszać
(lukier ma być gęsty).
8. Wystudzone ślimaczki lukrujemy wg upodobań.
5.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy napuszone ślimaczki
do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut.
Studzimy na kratce i w tym czasie przygotowujemy lukier:
Do cukru pudru wlać odrobinę wody i dokładnie rozmieszać
(lukier ma być gęsty).
Wystudzone ślimaczki lukrujemy wg upodobań.
Komentarze