Cynamonowe ślimaczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru,1 łyżką mleka i 1 łyżką mąki.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu żeby podrosło.Masło stopić i ostudzić.
2.Do mąki dodać drożdże,mleko,cukier,jajka,szczyptę soli i zagnieść ciasto,na koniec dać ostudzone masło.Zagnieść gładkie ciasto.Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 1 godzinę.
3.5 dag masła rozpuścić i ostudzić.Ciasto podzielić na 2 części,każdą część wałkować,smarować rozpuszczonym masłem,posypać cukrem i cynamonem według uznania.
4.Zwinąć ciasto w rulon i kroić w plastry,układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
5.Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Porady
Należy zachować większe odstępy ponieważ bułeczki urosną.
Komentarze