Cycki murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier,żółtka,cukier waniliowy,mąkę,proszek do pieczenia,wiórki i mak. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie gładka.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Wystudzić.
Krem:
W rondelku zagotować 1 szklankę mleka z cukrem. W połowie szklanki mleka rozmieszać koziołkiem mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać do rondelka. Gotować aż masa zgęstnieje jak budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć z budyniem na jednolitą masę.Dodać wiórki i wymieszać łyżką.
Polewa:
Margarynę roztopić w rondelku,dodać cukier,kakao i mleko.Chwilę podgrzewać.
Składanie:
Biszkopt nasączyć wódką lub w wersji dla dzieci, mlekiem. Na biszkopt nałożyć krem. Na krem układać nasączone w wódce lub mleku biszkopty. Polać polewą i na każdym biszkopcie układać jedną rodzynkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Komentarze