Cycki murzynki

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto o śmiesznej nazwie:) w dzieciństwie uwielbiałam to ciasto :) I tak jest do dziś:)

Składniki:


  • ciasto:
    1 szklanka mąki
    6 łyżek cukru
    5 łyżek wiórków kokosowych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 jajek
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    0,5 szklanki maku

    krem:
    1,5 szklanki mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    250 g margaryny
    1 szklanka wiórków kokosowych

    Polewa:
    100 g margaryny
    4 łyżki cukru
    4 łyżki kakao
    4 łyżki mleka

    Dodatkowo :
    biszkopty
    wódka lub mleko
    rodzynki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Cycki murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier,żółtka,cukier waniliowy,mąkę,proszek do pieczenia,wiórki i mak. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie gładka.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Wystudzić.

    Krem:
    W rondelku zagotować 1 szklankę mleka z cukrem. W połowie szklanki mleka rozmieszać koziołkiem mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać do rondelka. Gotować aż masa zgęstnieje jak budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć z budyniem na jednolitą masę.Dodać wiórki i wymieszać łyżką.

    Polewa:
    Margarynę roztopić w rondelku,dodać cukier,kakao i mleko.Chwilę podgrzewać.

    Składanie:
    Biszkopt nasączyć wódką lub w wersji dla dzieci, mlekiem. Na biszkopt nałożyć krem. Na krem układać nasączone w wódce lub mleku biszkopty. Polać polewą i na każdym biszkopcie układać jedną rodzynkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować