Cycki murzynki

0 (0 ocen)

Te pyszne ciasto o zabawnej nazwie przygotowywała moja mama X lat temu...

Składniki:

  • (blacha 25x35):

    biszkopt
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia

    beza makowo-kokosowa
    6 białek
    3/4 szklanki suchego maku
    3/4 szklanki cukru
    100 g wiórek kokosowych
    łyżeczka proszku do pieczenia

    krem budyniowy
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    250 g masła lub margaryny
    5 żółtek
    3 łyżki mąki
    500 ml mleka
    5 łyżek cukru

    polewa czekoladowa
    1 jajko
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    pół kostki margaryny

    120 g biszkoptów okrągłych
    100 ml wódki
    rodzynki lub suszona żurawina
    słoik kwaśnego dżemu (u mnie czarna porzeczka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cycki murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać pojedyńczo żółtka, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem blachę, wylać ciasto i piec około 40 minut w 180 stopniach.
    Beza makowo - kokosowa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodać mak i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na blachę, piec w 170 stopniach przez około 40 minut.

    Krem budyniowy : Wlać szklankę mleka do garnka, dodać cukier, zagotować. Do pozostałego mleka, dodać żółtka, mąkę i budyń śmietankowy, dokładnie zmiksować. Wlać do gotującego się mleka, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i ostudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce wystudzonej masy budyniowej, dokładnie utrzeć.
    Polewa czekoladowa: Jajko wbić do miski, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę przełożyć do rondla, rozpuścić. Gorącą cienkim strumieniem, wlewać do jajka, cały czas miksując do zgęstnienia polewy.
    Przełożyć ciato: biszkopt kawowy - na niego dżem porzeczkowy. Nastepnie beza makowo- kokosowa i masa budyniowa. Na masie ułożyć biszkopty nasączone w alkoholu i rodzynki formując cycki. Całość polać polewą i schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować