"CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI" - TORT SŁONECZKO

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rewelacyjne ciasto,które w wersji tortu sprawdza się doskonale !Kiedy tylko mamy za dużo białek ;takie ciasto jest strzałem w dziesiątkę. Po przekrojeniu po prostu cudo;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ciasto podstawowe:
    9 białek
    1 szklanka oleju
    1,5 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    ciasto 1:
    -ciasto podstawowe +4 żółtka +2 łyżki mąki pszennej
    ciasto 2:
    -ciasto podstawowe +1 łyżka kakao
    ciasto 3:
    -ciasto podstawowe +1 kisiel wiśniowy (najlepszy Delecta)
    ciasto 4:
    -ciasto podstawowe +3 łyżki suchego maku

    Dodatkowo składniki do przełożenia tortu i dekoracja:
    2 -3 duże jabłka
    2 galaretki zielone
    krem proporcje na piętrowy tort:
    1 l mleka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    cukier waniliowy
    4 łyżki cukru
    5 żółtek
    2 szt margaryna ''palma''z murzynkiem
    Do dekoracji:
    2 galaretki żółte
    25 dag żelków żółtych np w kształcie bananów lub paseczki ,które można przekroić
    wiórki kokosowe żółte ( u mnie białe)
    cukierki typu m&m 's na oczka i uśmiech
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

"cygańskie ścieżki" - tort słoneczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0uvs0li 1. Ciasto podstawowe przygotowanie:Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy cukry ,ubijamy na kremową masę.Następnie wlewamy olej i przesianą mąkę z proszkiem.Miksujemy na jednolitą masę.Następnie dzielimy na 4 części:
    -do pierwszej dodajemy żółtka i mąkę-mieszamy
    -do drugiej kakao-mieszamy
    -do trzeciej kisiel-mieszamy
    -do czwartej mak -mieszamy
    Tortownicę wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia .Na środek foremki wlewamy 2 łyżki ciasta pierwszego,następnie w to samo miejsce na środku , kolejno po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta,tworząc kręgi i tak do wykończenia mieszanek.Piec ok 40 min w 180 stopniach.
    Na piętrowy tort upiec drugi krążek w małej tortownicy z polowy porcji składników.

    Upieczone,wystudzone ciasta przekroić na 2 blaty.
    Galaretki zielone rozpuścić w 1,5 szkl gorącej wody.zostawić do lekkiego stężenia.
    Krem:
    W ok 1 szklance mleka zmiksować mąki i żółtka.Pozostałe mleko zagotować z cukrami.Do gotującego się wlać gotową mieszankę,energicznie mieszając.Gotowy budyń wystudzić .Margaryny zmiksować dodając po 1 łyżce budyniu na pulchną masę.Wstawić do lodówki.
    W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretki żółte ,pozostawić do lekkiego stężenia np w lodówce,gdy będą już wystudzone.
    Przełożenie tortu:
    Blaty dolne ;duży i mały posmarować cienką warstwą kremu.Na nie zetrzeć jabłka na grubych oczkach,zalać tężejącą galaretką zieloną,wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.Na galaretkę zieloną na obydwu blatach wyłożyć ok 2/3 kremu,przykryć blaty górnymi częściami .Duży wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu ,na środku postawić mały tort .Całość posmarować pozostałym kremem z każdej strony.na obrzeżach obydwu krążków poukładać żółte żelki ,tworząc promyki.Z cukierków ułożyć oczy i uśmiech naszego słoneczka.( nasze cukierki rozpłynęły się nieco ,podczas zalewania galaretką;wszystko zależy od jakości czekolady z jakiej są zrobione))Boki krążków obsypać wiórkami .Zalać tężejącą galaretką żółtą górę i piętro dolne tortu.Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować