składniki na 2 porcje
2 plastry schabu ( po 100 g )
8 czereśni ( wydrylowanych )
sól morska do smaku
pieprz do smaku
ok. 1 szk bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
2-3 jajka
Cygara schabowe z czereśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry schabu umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kawałek ułożyć w rządku po 4 czereśnie i ciasno zwinąć w roladkę. Jajka rozbełtać z odrobiną soli w miseczce lub na talerzu a bułkę wysypać na talerz. Na patelnię wlać olej i rozgrzać go.
2.Roladki obtaczać w bułce tartej, następnie w jajku, znowu w bułce, jajku i ostatni raz w bułce. Uformować roladki na kształt cygara dociskając panierkę do roladki schabowej. Kłaść na oleju i smażyć na złoto brązowy kolor z każdej strony.
Komentarze