Cytrynka

0 (0 ocen)

Bardzo orzeźwiające i lekkie ciasto, ciężko poprzestać na jednym kawałku!

Składniki:

  • Porcja na formę 20x20 cm

    Biszkopt:

    2 jajka,
    1 białko,
    1/2 szklanki cukru,
    1/2 szklanki mąki,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka octu

    Krem cytrynowy:

    2 szklanki wody,
    sok z 3 cytryn,
    6 łyżek cukru,
    budyń śmietankowy bez cukru,
    galaretka cytrynowa,
    220 g masła

    Krem śmietankowy:

    500 ml śmietany 30%
    1 płaska łyżka żelatyny
    2-3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:

    herbatniki - 100 g,
    cukier puder,
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt*: białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ocet i znów delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 180 stopni do "suchego patyczka" - u mnie ok. 20 minut.


    Krem śmietankowy: żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i zostawiamy żeby spęczniała. Żelatynę podgrzewamy aż się rozpuści i lekko studzimy. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz wlewając cienkim strumyczkiem letnią żelatynę cały czas miksując.
  • 2. Krem cytrynowy: jedną szklankę wody gotujemy z sokiem z cytryn oraz cukrem. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny. W reszcie wody rozpuszczamy proszek budyniowy. Roztwór wlewamy do gotującej się wody z galaretką i chwilę gotujemy - masa powinna przypominać średnio gęsty kisiel. Chłodzimy. Miękkie masło ucieramy na puszysty krem, dodajemy po łyżce masy cytrynowej cały czas miksując.
  • 3. Krem śmietankowy: żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i zostawiamy żeby spęczniała. Żelatynę podgrzewamy aż się rozpuści i lekko studzimy. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz wlewając cienkim strumyczkiem letnią żelatynę cały czas miksując.

Porady

*Biszkopt możemy zrobić dzień wcześniej - łatwiej da się przekroić **Ciasto "składałam" w formie w której piekłam biszkopt, zrobiłam mu podwyższone boki z papieru do pieczenia złożonego parę razy oraz sklejonego taśmą :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować