Pyyyyyyszniutka wilgotna i aromatyczna cytrynowa babeczka:) polecam na święta i na co dzień...szybka w przygotowaniu i niezbyt kosztowna czyli tak jak lubię:)
Składniki:
250 g mąki
150 g margaryny tortowej ( miękkiej)
200 g cukru
250 g serka waniliowego homogenizowanego
3 jajka rozm,L
1 kisiel cytrynowy bez cukru
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Cytrynowa babka na serku homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ze szczyptą soli oraz kisielem. Odłożyć na bok.
Jajka utrzeć na jasno z cukrem
2. Następnie po jednej łyżce dodawać margarynę, za każdym razem dobrze ucierając masę. Następnie w trzech częściach dodać mąkę i serek cały czas mieszając mikserem.
3.Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Dobrze wymieszać. Przełożyć do silikonowej formy do pieczenia ( zwykła przygotować jak zwykle). Piec około 50-60 minut w 180 st, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze