Pachnąca cytrusami szarlotka przygotowana na delikatnym miodowym cieście połączona z aromatyczną cynamonową warstwą jabłek to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami.
Cytrynowa szarlotka na miodowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe:
Do garnka wlać mleko, miód, wsypać sodę, zamieszać i lekko podgrzać. Gdy całość zacznie się porządnie pienić zdjąć z palnika. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, jajka i wymieszać. Następnie wlać lekko przestudzoną mieszankę z mleka, miodu i sody, wyrobić rękoma aż całość ciasta będzie jednolita.
2.Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować i przenieść na blaszkę o wymiarach 24cm x 39cm wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15.
3.Nadzienie jabłkowe:
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i podsmażyć okresowo mieszając do momentu aż część wody odparuje. Zdjąć z palnika, wsypać cynamon, galaretki i całość dokładnie wymieszać.
4.Lukier:
Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji lukru.
5.Jeden z blatów miodowych przełożyć na blaszkę, rozłożyć na nim równomiernie jeszcze ciepłe jabłka, przykryć drugi blatem i delikatnie przycisnąć. Lukier rozsmarować na wierzchu ciasta, następnie posypać skórką pomarańczową. Ciasto wstawić do lodówki lub chłodne miejsce na około 2 - 4godziny.
Komentarze