Cytrynowa ryba smażona

0 (0 ocen)

  • 30 min

Klasyczna ryba idealana na wszelkie okazji i do wielu dań.

  • 30 min

Składniki:

  • cytryna,
    500 g filetów rybnych,
    olej do smażenia,
    sól,
    pieprz cytrynowy ew. zwykły,
    bułka tarta (ważne aby była dobrej jakości, np. domowa)
    2 jajka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Cytrynowa ryba smażona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę dokładnie osuszamy, kroimy na mniejsze części. Cytrynę myjemy i kroimy na plasterki. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy plasterkami cytryny i odstawiamy na ok 15 min. Jajko rozkłócamy ze szczyptą soli. Rybę panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na złoto. Ważne rybę aby się nie rozpadała: musi być dobrze osuszona, wkładamy na gorący olej - na dużym ogniu i jak się zetnie redukujemy grzanie. Rybę ze skórą najpierw smażymy od strony skóry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować