Cytrynowe ciastka biszkoptowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne,lekko cytrynowe ciasteczka biszkoptowe. Idealne na każdą pore roku.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna (tortowa): 70 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier (brązowy): 60 gramów
    - aromat cytrynowy (lub sok z cytryny): 10 mililitrów
    - cukier waniliowy: 16 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - glukoza: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Jajko

Cytrynowe ciastka biszkoptowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
  • 2. Jajka ubić mikserem z solą, glukozą, cukrem i cukrem waniliowym.
  • 3. Mąkę i proszek do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczną oraz aromatem cytrynowym.
  • 4. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nakładać porcje ciasta w odstępach 3 cm (ciastka rosną w trakcie pieczenia).
  • smakowite ciasteczka cytrynowe 5. Ciastka piec 4 minuty na dolnej szynie,następnie przełożyć blachę na środkową szynę i piec jeszcze 6 minut w temp. 180 stopni C. Ciasteczka wyjąć z piekarnika, ostudzić, zdjąć z blachy kuchenną łopatką.
  • chrupiąco-miękkie 6. Ciastka można opakować w dowolny spoób. Użyłam sztucznego mchu jako podłoża,na nim ułożyłam ciasteczka,owinęłam zieloną rafią,udekorowałam listkiem świeżej bazylii. Druga wersja opakowania: użyłam ładnego pudełka,do niego włożyłam zieloną bibułę, ciastka i owinęłam wstążką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Mąka pszenna Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować