Cytrynowe ciasto ucierane

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie ciasto, mocno cytrynowe. Delikatnie rozpada się w ustach, ale dzięki cytrynie nie jest suche :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 200 g masła (w temp. pokojowej)
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (użyłam takiego własnej roboty)
    - 3 jajka
    - 2 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 opakowanie budyniu waniliowego (ew. śmietankowego)
    - 1 cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cytrynowe ciasto ucierane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę dokładnie myjemy, polewamy obficie wrzątkiem, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
  • 2. Mikserem ucieramy porządnie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując wbijamy jajka (po każdym chwilę miksujemy!). Ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyń waniliowy. Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ciasto będzie dosyć gęste.
  • 3. Przekładamy do foremki i pieczemy ok. 40 - 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche. Pieczemy do suchego patyczka, gdyż czas pieczenia może zmieniać się w zależności od użytej foremki.

Porady

Piekłam w keksówce o wymiarach 9 cm x 22 cm (wys. 6 cm), ale można też upiec ciasto w niedużej płaskiej blaszce. Dobrze będzie komponowało się również z owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować