Cytrynowe eklerki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam przełamywać słodycz deserów nutką czegoś kwaśnego

  • 60 min

Składniki:

  • Krem:
    0,5 szkl cukru
    1 szkl mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki zwykłej
    1/5 margaryny
    sok i skórka z jednej cytryny

    Ciasto:
    1szkl wody
    pół kostki margaryny
    1 szkl mąki
    4 jajka

Cytrynowe eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę i margarynę podgrzewamy w rondelku. Gdy margaryna się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie aż uzyskamy gładką konsystencję. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez ok 1 min. cały czas mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy masę. Po wystudzeniu wbijamy jajka i całość miksujemy. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę eklerki. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 min.
  • 2. Pół szkl. mleka wstawiamy na gaz a drugie pół mieszamy z cukrem i mąkami. Gotujemy jak budyń. Po przestudzeniu budyniu miksujemy go z margaryną dodajć po łyżce budyniu. Na koniec dodaemy skórkę i sok z jednej cytryny i całość jeszcze chwilę miksujemy.
  • 3. Wystudzone eklerki przecinamy na pół. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy na dolną część eklerków. Składamy połówki i posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy czekoladą. Przed podaniem należy je schłodzić w lodówce.

Porady

Eklerki najlepiej smakują na drugi dzień gdy krem stanie się intensywnie cytrynowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy