Cytrynowe eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę i margarynę podgrzewamy w rondelku. Gdy margaryna się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie aż uzyskamy gładką konsystencję. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez ok 1 min. cały czas mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i studzimy masę. Po wystudzeniu wbijamy jajka i całość miksujemy. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę eklerki. Pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 min.
2.Pół szkl. mleka wstawiamy na gaz a drugie pół mieszamy z cukrem i mąkami. Gotujemy jak budyń. Po przestudzeniu budyniu miksujemy go z margaryną dodajć po łyżce budyniu. Na koniec dodaemy skórkę i sok z jednej cytryny i całość jeszcze chwilę miksujemy.
3.Wystudzone eklerki przecinamy na pół. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy na dolną część eklerków. Składamy połówki i posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy czekoladą. Przed podaniem należy je schłodzić w lodówce.
Porady
Eklerki najlepiej smakują na drugi dzień gdy krem stanie się intensywnie cytrynowy.
Komentarze